Καρδιολογικό

Με μια ολιστική προσέγγιση που επικεντρώνεται στον ασθενή, το Καρδιολογικό Τμήμα είναι αφοσιωμένο στην παροχή εξαιρετικής φροντίδας, στηριζόμενο στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες για όλες τις καρδιακές παθήσεις. Είτε πρόκειται για προληπτική φροντίδα, διαχείριση χρόνιων καρδιακών νοσημάτων, είτε για πιο σύνθετες καρδιολογικές περιπτώσεις, στο Πολυιατρικό χρησιμοποιούμε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που εγγυώνται την αξιοπιστία των εξετάσεών σας. 

Στο Καρδιολογικό Τμήμα του Πολυιατρικού, μπορείτε να διενεργήσετε τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Hλεκτροκαρδιογράφημα
  • Yπερηχογράφημα Καρδιάς
  • Holter Ρυθμού
  • Holter Πιέσεως
  • Τεστ Κοπώσεως

Με το ηλεκτροκαρδιογράφημα απεικονίζεται η καταγραφή της ηλεκτρικής ενέργειας της καρδίας. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα συνιστάται όταν υπάρχει υποψία καρδιακής πάθησης, συμπτώματα συμβατά με καρδιοπάθεια, όπως ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, πόνος στο στήθος, στηθάγχη κ.α, είναι χρήσιμη επίσης στον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, (ιδίως παιδιά), αλλά και σε προεγχειρητικούς ελέγχους. 

Το υπερηχογράφημα ή triplex καρδιάς είναι μια εξέταση που δείχνει τη συστολική λειτουργία της καρδιάς, και εξειδικευμένα στοιχεία όπως, την ύπαρξη ουλής στο μυοκάρδιο, το έμφραγμα, τη διαστολική λειτουργία της καρδιάς, την ύπαρξη ανεπαρκειών ή στενώσεων στις βαλβίδες, την παρουσία θρόμβων της καρδιάς καθώς και να διαγνωστούν συγγενείς καρδιοπάθειες. Μπορούν επίσης να γίνουν αιμοδυναμικές μετρήσεις.

Η εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ασθενείς με συμπτώματα όπως θωρακικό άλγος, αρρυθμίες, λιποθυμία, εύκολη κόπωση και πρησμένα πόδια. Επίσης, τακτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται και σε αθλητές, ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καθώς και σε περιπτώσεις που κάποιος ιατρός ακούσει φύσημα στην καρδιά για να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας καρδιακής πάθησης.

Τέλος, υπερηχογράφημα καρδιάς πρέπει να γίνεται μετά από ένα καρδιογράφημα που παρουσίασε διαταραχές, επίσης σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το holter ρυθμού καταγράφει τον ρυθμό (την ηλεκτρική δραστηριότητα) της καρδιάς (για 24, 48 ή και περισσότερες ημέρες) και βοηθάει στη διάγνωση τυχόν προβλημάτων σχετικά με τον  ρυθμό και στη συνέχεια, να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η εξέταση αυτή μπορεί να ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό του ασθενή για διερεύνηση αισθήματος παλμών, διάγνωση ή παρακολούθηση αρρυθμιών ή κολπικής μαρμαρυγής,

λιποθυμικό επεισόδιο, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιαρρυθμικά φάρμακα.

Το holter πιέσεως καταγράφει τη διακύμανση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου και αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για να τεθεί αξιόπιστα η διάγνωση της υπέρτασης και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Το holter πιέσεως ενδείκνυται σε ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση, σε ασθενείς με συμπτώματα υπότασης, ορθοστατικής υπότασης, υποψία νυχτερινής υπέρτασης, υπερτασική ανταπόκριση στην άσκηση, συγκεκαλυμμένη υπέρταση (φυσιολογικές τιμές στο ιατρείο), καθώς και σε ασθενείς με «υπέρταση λευκής μπλούζας» που προκαλείται από το άγχος κατά τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης.

Η δοκιμασία κόπωσης είναι η συνεχής καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος ενώ ο ασθενής υποβάλλεται σε προοδευτικά αυξανόμενου βαθμού σωματική κόπωση, βάσει ειδικού πρωτοκόλλου. Η εξέταση γίνεται συνήθως σε κυλιόμενο τάπητα.

Στόχος της εξέτασης είναι να δούμε πώς λειτουργεί η καρδιά κατά τη διάρκεια της κόπωσης. Η εξέταση αυτή μπορεί να εντοπίσει τις περιοχές της καρδίας με στεφανιαία νόσο (ως στεφανιαία νόσος καλείται η νόσος των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, που οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου), καθώς όπου υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά κατά την άσκηση φαίνεται και στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. 

Μας δείχνει επίσης εάν ο καρδιακός μυς τροφοδοτείται με αρκετό αίμα από τις στεφανιαίες αρτηρίες κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Εκτός από τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου το test κοπώσεως μας δίνει πληροφορίες για την εκτίμηση φυσικής κατάστασης και ανοχής στην κόπωση του ασθενή, την αξιολόγηση αρρυθμιών και την παρακολούθηση ανταπόκρισης σε φαρμακευτικές θεραπείες.

Η δοκιμασία κοπώσεως ενδείκνυται όταν παρατηρούνται:

  • ζάλη
  • δύσπνοια
  • θωρακικό άλγος
  • όταν υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση
  • αίσθημα υψηλών παλμών

Προτείνεται επίσης στις εξής περιπτώσεις:

  • σε άτομα άνω των 40 ετών που ανήκουν σε συγκεκριμένη κατηγορία επαγγέλματος και σε ασυμπτωματικά άτομα με παραπάνω από έναν παράγοντες κινδύνου.
  • για να εκτιμηθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο που λαμβάνουν φάρμακα
  • σε ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου
  • για προαθλητικό έλεγχο, για να δει ο ιατρός αν είναι κατάλληλος ο ασθενής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα άθλησης και πόσο έντονα μπορεί να αθληθεί.
  • σε περιπτώσεις προεγχειρητικού ελέγχου